Sök i sortimentet

3 recept som passar perfekt till Pinot Noir!

För att uppmärksamma och hylla den Nya Zeeländska Pinot Noiren, presenterar vi tillsammans med New Zeeland Wine tre stycken recept som passar perfekt till denna druva! Vi vill också passa på att tipsa om det vingårdsbetecknade vinet Wither Hills Taylor River Pinot Noir 2014 som den 3 februari lanseras som en tillfällig nyhet på Systembolaget. Vingården ligger längs med floden Taylor och har en komplex jordmån med kalkblandad lera, grus och stenar från flodbädden vilket ger ett strukturerat och elegant vin med många lager av mörk frukt och kryddor. En utmärkt Pinot Noir att lagra!

kyckling-pinot-noir 

Panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto

 För: 4 personer
 Svamp- och pumparisotto:
 1 schalottenlök 
 2 msk flytande smör 
 2 dl risottoris, ex Arborio 
 1 dl vitt, torrt vin 
 5 dl vatten 
 1/2 tärning grönsaksbuljong
 200g pumpa
 1 liten burk kantareller (200g)
 1 dl grädde

 Panngrillad kycklingfilé:
 4 kycklingfiléer
 1/2 citronsalt, 
 peppar, oregano

 Tillbehör:
 0,5 dl sesamfrön
 1/2 påse rucola (35g)

 1. Finhacka schalottenlöken. Smält smör i en kastrull och låt löken mjukna i det. Ha ner risottoriset och öka  värmen på plattan. Rosta på riset någon minut under omrörning. Slå på vinet och låt det fräsa bort. Slå på  vattnet och ha ner buljongtärningen. Rör om så den löser upp sig. Låt koka i cirka 10 minuter.
 2. Skala, kärna ur och hacka pumpan till mindre bitar. Ha ner pumpan i risotton och rör om. Låt risotton gå klart  till vattnet kokat bort. Rör i grädden och låt den koka in i risotton så den blir krämig. Smaka av med salt och  peppar.
 3. Slå av vattnet från kantarellerna och skär dem till mindre bitar om de är stora. Hetta upp en panna med lite  smör och stek kantarellerna så de torkar till och får lite yta. Blanda svampen ner i risotton.
 4. Stek kycklingfiléerna på båda sidor tillsammans med pressad citronsaft och kryddor.
 5. Hetta upp en torr panna och rosta sesamfröna så de får lite yta. Servera kycklingen med risotton, en näve  rucola och de rostade sesamfröna. Matcha med ett glas Taylor River Pinot Noir!

 

 

 

torskrygg pinot noir

 

Torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor

För: 4 personer
Marinerade kikärtor:
1 tetra kikärtor (400g)
1-2 msk olivolja
1 ask smörgåskrasse
1 msk citronsaft
salt, peppar

Sötpotatispuré:
600g sötpotatisvatten
2 dl creme fraiche
salt, peppar


Baconcrisp:
1 paket bacon
1 dl pankoströbröd

Torskrygg:
4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, peppar, 
vitlökspulver

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en skål tillsammans med olja, klippt smörgåskrasse, citronsaft och kryddor. Låt kikärtorna marinera
i minst en timme. 
2. Skala och hacka sötpotatisen till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka sötpotatisen till den mjuknat – cirka 10 minuter. Slå av vattnet. Ha ner creme fraiche med sötpotatisen och kör sedan till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Ha i lite vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll på plattan.
3. Strimla bacon och ha ner i en stekpanna tillsammans med pankoströbröd. Stek till det blivit knaprigt och pankoströbrödet sugit i sig av baconfettet.
4. Stek torskryggen i smör med kryddor. Servera fisken med baconcrispen ovanpå. Servera tillsammans med ett glas av Wither Hills Pinot Noir. 

 

 

ugnsbakad roedbeta 

Ugnsbakad rödbeta med rotselleripuré, getost, mandel och picklad schalotten

För: 4 personer

Picklad schalotten:
2 dl vatten
1 msk ättika
1 tsk strösocker
1 nypa salt
1 stor schalottenlök


Ugnsbakad rödbeta:
4 stora rödbetor
spraysmör/flytande smör
salt


Rotselleripuré:
400g rotselleri
4 dl grädde
1,5 dl vatten
salt, peppar


Tillbehör:
1 dl mandel
extra virgin olivolja
100g färska getostärtskott

1. Koka upp vatten och häll sedan i ättika, strösocker och salt. Rör tills det löst upp sig. Skiva schalottenlöken och ha ner i den ljumma lagen. Låt dra i en timme.
2. Skala rödbetorna och lägg dem i en kastrull med saltat vatten. Förkoka i 20 minuter. Slå av vattnet och lägg upp rödbetorna i en ugnsfast form. Spraya över smör och salta. Ugnsbaka i 225°C i 30 minuter.
3. Skala och hacka rotsellerin. Ha ner i en kastrull och slå på grädde och vatten så det täcker. Låt koka tills grädden kokat in i rotsellerin och det bara är lite vätska kvar på botten. Rör om då och då under kokningen. Kör rotsellerin till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Ha i lite vatten om den blir för trögflytande. Smaka av med salt och peppar.
4. Grovhacka mandeln och rosta den i en panna med lite smör och salt så den får färg.
5. Klicka ut rotselleripurén på tallriken och ringla över olivolja. Placera rödbetan i mitten och strössla över getost, mandel, avrunnen schalottenlök och ärtskott. Avnjut med ett glas Wither Hills Taylor River Pinot Noir.

 

 

Recept & foto: Madeleine Landley, www.landleyskok.se 

Wineworld   Box 7471. 103 92  Stockholm.  Besöksadress:   Regeringsgatan 109. Stockholm  Tel. +46 (0)8 662 18 00  Fax.  +46 (0)8 660 84 53  info@wineworld.se

Välkommen till Wineworld

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att wineworld.se använder cookies. Vad är cookies?