Sök i sortimentet

Italienska viner

Italien är ett av världens äldsta vinländer, där man odlat vin sedan 700 före kristus då etruskerna började framställa vin av odlade druvor. Ungefär samtidigt invaderade grekerna Italien söderifrån och förde då med sig druvsorter av vilka många odlas än idag. Men det stora genombrottet kom omkring 300 f.kr då romarna erövrade stora delar av Italien och då också passade på att plantera vinrankor i landet - från det bergiga Trentino AltoAdige i norr till den stekande solen i söder på Sicilien. De framställde alla typer av italienska viner - så som röda, vita och rosé. Romarna uppfann också ekfatet och började lagra vin på fat vilket medförde att man började uppskatta äldre viner.

 

Italien är idag även ett av världens största vinproducerande länder. Utbudet är stort och varierande - både vitt, rött, rosé, mousserande och söta viner finns representerade bland de italienska vinerna. Italien är dock de röda vinernas land, där flera av de italienska vinerna anses tillhöra de främsta i världen. Man förknippade länge italienska viner med enkla lantviner, men sedan vinlagen infördes på 1960-talet har omfattande strategiska arbeten utförts för att förbättra vinernas kvalitet, nådot som uppenbarligen har lyckat. 

 

I Toscana framställs högklassiga viner på druvan Sangiovese. Sex av Italiens totalt 35 viner i den högsta kvalitetsklassen kommer härifrån. I de centrala delarna av Chianti, i Chianti Classico, ligger producenten Barone Ricasoli som blev utsedd till årets bästa producent 2006 av svenska vinjournalister. Här har familjen Ricasoli producerat vin sedan 1141. Mest berömd i familjen är Bettino Ricasoli som på 1880-talet var både Italiens premiärminister och skapare av det moderna Chiantivinet. I dag gör familjen storartad Chianti Classico som ständigt förför både vinjournalister och konsumenter. 

 

 

Antiche Terre är beläget i dalen Valpantena, i hjärtat av Valpolicella. Här har druvor odlats under lång tid och Valpantena betyder just ”vinernas dal”. Antiche Terre driver i nuläget ett program för omställning till ekologisk druvproduktion, då respekt och omtanke om miljön är en viktig del i deras arbete. Hösten 2013 byggdes och invigdes exempelvis ett nytt vineri som drivs helt med modern solcellsteknik, och ute i vingårdarna pågår ständigt förändringsarbetet med att göra druvodlingarna helt ekologiska.  

 

I mitten på stöveln på östsidan, närmare bestämt Abruzzerna håller har den relativt unga topproducenten Farnese till som har sitt högkvarter i Ortona. Farneses viner görs främst på Abruzzos paraddruva Montepulciano varav en från Abruzzernas nya (och enda) DOCG-område Colline Terramane. De producerar även chardonnay, pinot gris och ekologisk sangiovese. 

 

Från Puglia på Italiens klack, kommer producenten Paolo Leo som kombinerar gamla tiders lokala vintradition med modern kunskap. Vinerna görs främst på druvan Primitivo vilken ger solvarma viner med fruktighet och kryddighet. Vinerna är matvänliga och passar bra till smakrika rätter av lamm och nötkött.  

 

Orion Wines är resultatet av tre vänners sammanstrålning: Paolo Leo vars moderna vineri sörjer för infrastruktur, logistik och lager; Luca Pomaro som med sina 20 år inom vinvärlden är en veteran med stor erfarenhet av olika länders marknadsföringsbehov och smakprofiler, samt Alessandro Michelon, en av Italiens mest innovativa och lovande vinmakare som hyser mycket goda kunskaper om de olika italienska regionerna och dess viner. Orion Wines samarbetar med ett fåtal långkontrakterade odlare, för närvarande i fem olika områden i Italien.

 

italienska favoriter

 • Brolio Chianti Classico
  Brolio Chianti Classico

  Art.nr: 2705

  135,00 kr


  Läs mer här
 • Zensa Nero d'Avola
  Zensa Nero d'Avola

  Art.nr: 71786

  89,00 kr


  Läs mer här
 • Antiche Terre Valpolicella Ripasso
  Antiche Terre Valpolicella Ripasso

  Art.nr: 74345

  109,00 kr


  Läs mer här
 • Brunello di Montalcino
  Brunello di Montalcino

  Art.nr: 70619

  229,00 kr


  Läs mer här
 

Här nedan ser du ett urval av våra italienska producenter: 

 italienskaproducenter

 

Wineworld   Box 7471. 103 92  Stockholm.  Besöksadress:   Regeringsgatan 109. Stockholm  Tel. +46 (0)8 662 18 00  Fax.  +46 (0)8 660 84 53  info@wineworld.se

Välkommen till Wineworld

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att wineworld.se använder cookies. Vad är cookies?