Vintips - Wineagency
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Sök i sortimentet

Vintips


Vinvärlden är stor och spännande och det är inte lätt för oss vinroade att hitta rätt bland alla nya viner som lanseras varje månad på Systembolaget. The Wineagency ger därför regelbundet ut vintips i form av ett nyhetsbrev där vi presenterar nya viner och bjuder på inspiration när det gäller kombinationen vin och mat. Snabbt och behändigt får du fina och användbara vintips direkt i mailen. 

Våra vintips är förstås anpassade efter årstid och säsong. När det är dags att plocka fram grillen får du tips på vad som passar bäst att dricka. Höstens skaldjur förtjänar något gott vitt i glasen och vi berättar vilka röda viner som passar allra bäst till höstens vilt- och grytmiddagar. Och i god tid får du förstås råd om bästa nyårschampagnen så du hinner hitta din favorit innan den är slutsåld. 

Om du anmäler dig till The Wineagencys nyhetsutskick via mailen så får du inte bara regelbundna vintips, utan också  recept med vinförslag och information om provningar och andra arrangemang. Det är lätt att glömma ”gamla godingar” när det ständigt kommer nya viner, men vi påminner dig också om de riktigt prisvärda klassikerna.

Vill du prenumerera på våra vintips? Fyll i din mailadress i rutan ovan, eller skicka ett mail till nyhetsbrev@thewineagency.se så kommer informationen utan någon som helst kostnad eller förpliktelse från din sida.

 

Att prova vin

Det enklaste sättet att lära sig mer om vin är att prova vin. Och att prova vin tillsammans är ett ovanligt trevlig sätt att öka sitt vinkunnande, och dessutom plånbokvänligt. Att fler delar på kostnaden gör att dyrare viner hamnar inom räckhåll. Det finns några enkla saker att tänka på, men det främsta rådet är: Gör det inte så komplicerat. Och kom ihåg en sak – det är DU som är experten på vilka viner du gillar, ingen annan!

Vad behövs?

Vin förstås, och så ett lagom stort vinroat sällskap. Gör inte gruppen för stor, 6-8 personer brukar vara lagom. Mängden vin som ska provas kan förstås variera, men 4 flaskor brukar vara lagom till 8 personer. Att prova väldigt många olika viner vid samma tillfällen klarar bara rutinerade provare eller branschproffs.

Glasen är mycket viktiga. Idealet är att alla har likadana, och bra, glas. Men enkel matematik visar att det är tufft för den som håller i provningen att ställa upp med flera dussin glas. Så åtminstone i början är det kanske mest praktiskt att alla tar med sig egna glas. Glasen ska vara ofärgade, rymliga och ha en kupa som samlar upp doften, alltså inte vara vida upptill. Fyll dem med bara en liten mängd vin, 5-10 centiliter. De flesta vackert slipade ”finglas” är tyvärr ganska hopplösa som vinglas. Billiga, tulpanformade glas finns hos Ikea och varuhusen och de kan fungera bra till en början, men den som testat hur ett vin framstår i ett vanligt glas jämfört med ett riktig bra glas upptäcker att skillnaden är enorm. Världens förnämsta vinglas tillverkas av den österrikiska firman Riedel och de ger ett rejält lyft åt det som finns i glaset, oavsett om det är ett enklare vin eller något riktigt storslaget. Via Your WineClub kan du köpa glas till mycket förmånligt pris!

Vatten och bröd är ingen fängelsediet utan ett nödvändigt komplement till vinet. En tugga vitt bröd och en klunk vatten behövs för att nollställa munnen mellan vinerna. Vin på egen hand och vin till mat är två helt olika upplevelser. Att äta något gott som passar till de viner man provar i anslutning till provningen gör en trevlig kväll ännu trevligare. Tänk gärna geografiskt, det är ju ingen slump att t ex italienskt vin passar till italiensk mat, de har levt sida vid sida i många år.

Bra ljus krävs om man ska se vinets färg ordentligt. Så tänd lamporna åtminstone i början av provningen och spara de mysiga stearinljusen till lite senare.

Vitt underlag är nödvändigt att ha vid provningen. Färgen berättar mycket om vad som finns i glaset, men att försöka bedöma den med en färgglad duk som underlag är nästan omöjligt. Enklaste sättet är att lägga fram ett vitt papper till varje provare.

Penna och papper är ett måste för den som vill lära sig mer. Ett bra minne är ovärderligt vid vinprovning, för att komma ihåg hur ett vin doftade och smakade är själva grunden. Men även ett bra minne behöver stöd. Att skriva ned vad du känner och förnimmer hjälper dig att sortera in vinet i ditt minne så att du kan känna igen det, eller liknande viner nästa gång.

Frisk luft är nödvändigt för att hålla sinnena på topp. Rökning är förstås inte tillåten i rummet där man provar, och avstå gärna från stark parfym så blir det mycket lättare att känna vinets doft. Fräsch andedräkt är alltid trevligt men låt bli att borsta tänderna strax innan du ska prova, annars är kvällen garanterat förstörd.

Hur provar man?

Det finns tre varianter, blindprovning när bara den som håller i provningen vet vad som finns i flaskorna, halvblind när man vet vilka viner som är inblandade men inte vilket vin i vilket glas, och öppen provning när alla får veta vad som finns i respektive glas. Öppen provning passar bäst för den som är i början av sin vinprovarbana. Då kan man lägga all kraft på att lukta, smaka och notera. Med lite större vana är det förstås roligast att prova blint. Allra störst är kanske lyckan att ”pricka” ett vin, alltså exakt kunna berätta vad det handlar om för vin utan någon information alls. Det är få förunnat att lyckas med, åtminstone på amatörnivå, men att resonera sig fram till land, druva, distrikt, årgång eller kanske rentav producent kan de flesta klara av så småningom med hjälp av uteslutningsmetoden.

Oftast väljer man att prova likartade viner mot varandra, men blandar man viner i provningen finns några enkla regler: vita viner före röda, lätta före tyngre, unga före äldre, torra före söta och billiga före dyra.

 

Välkommen till The Wineagency
Den här hemsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.
Genom att bekräfta att du är 25 år eller äldre godkänner du också att vi använder oss av cookies. Vad är cookies?