Sött vin - Wineagency
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Sök i sortimentet

Sött vin - The WineagencyVi har hos oss på vinimportören the Wineagency ett underbart sortiment av sött vin från den portugisiska producenten José Maria Fonseca. De är verkliga specialister på sött vin i världsklass! Dessertvinerna görs av Moscateldruvor som odlas på halvön Setúbal med perfekt klimat för den här typen av viner. Sista tiden före skörd kommer höstdimmorna från floden Tagus in och kyler druvorna efter heta dagar och laddar dem med arom. 

I Systembolagets ordinarie sortiment finns vinet Moscatel de Setúbal på halvflaska. Ett utmärkt dessertvin som ofta får fyndstämpel och som alltid borde finnas hemma. Stor doft av torkade frukter och apelsinsmak. Mycket söt smak med apelsin, nötter och en ton av crème caramel. Perfekt sällskap till goda efterrätter, gärna med nötter eller choklad!

 JM Fonsecas övriga varianter på sött vin återfinns alla i Systembolagets beställningssortiment. Vinmakaren Domingo Soares Franco gör två viner med sitt eget namn på etiketten. Det ena heter Domingo Soares Franco Coleccão Privada Moscatel de Setúbal. Ett Moscatelvin  där jäsningen stoppats – inte med vanlig brandy som är normalt för de här vinerna – utan med fransk Armagnac! Vinet bjuder på en doftbukett av honung, nötter, apelsin och plommon. Sött och mycket smakrikt med många, långa nyanser. Mycket gott som aperitif om det kyls till 10 grader. Som dessertvin skall det inte serveras fullt så svalt.

Det andra vinet under vinmakarens etikett heter Domingo Soares Franco Collecão Privada Moscatel Roxo och är gjort på en mycket ovanlig klon av Moscateldruvan: Roxo. Inte en vit druva som de normala Moscateldruvorna, utan en blå vilket ger vinet en mörkare färg och en exotiskt kryddig ton med inslag av anis, kanel och fikon. Ett mycket sött vin med balanserad syra och härlig, lång smak av torkade fikon och kryddor. 

Alambre hette den vingård där José Maria Fonseca planterade sina allra första Moscateldruvor för 175 år sedan. Det är också namnet på ett mycket komplext sött vin, Alambre Moscatel de Setúbal 20 años. Det här är en blandning av lagrade viner där det yngsta vinet är 20 år gammalt. Det äldsta har mer än dubbelt så många år på nacken! Alambre betyder ambra, vilket är en exakt beskrivning av vinets färg. En vinupplevelse som passar extra bra till en bit mörk choklad!

Till sist en extrem version av sött vin, en riktig vinraritet! Trilogia Moscatel de Setúbal skapades till millennieskiftet som en hyllning till det nya årtusendet. Och som namnet antyder är det en helt unik blandning av tre olika toppårgångar som lagrats på fat under perfekta förhållanden i familjens källare. 70% kommer från år 1965, 15% från 1934 och 15% från det magiska året 1900! Beskrivs bäst med två ord: Flytande guld!

Vill du veta mer om sött vin från vinimportören The Wineagency? 
Klicka här så får du hela sortimentet!

 

Välkommen till The Wineagency
Den här hemsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.
Genom att bekräfta att du är 25 år eller äldre godkänner du också att vi använder oss av cookies. Vad är cookies?