Periquita Reserva - Wineagency
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Sök i sortimentet

José Maria da Fonseca

Trots att José Maria da Fonseca hade en fin examen i matematik från universitetet i Coimbra, kunde han nog inte räkna ut vilket avtryck han skulle göra i vinvärlden när han lät plantera sina första vinstockar på Setúbalhalvön, söder om Lissabon i mitten av 1800-talet.

Han var långt före sin tid både när det gällde själva vinodlandet och marknadsföringen av det vin han producerade. När de andra portugisiska odlarna lät vinrankorna krypa längs marken, band han upp dem så att solen kom åt druvorna bättre. När de andra sålde sitt vin på fat, föredrog han att buteljera. På det sättet fick han total kontroll över hela processen och kunde garantera att innehållet höll högsta kvalitet. Flaggskeppsvinet Periquita som han skapade var ett av vinvärldens första varumärken.

Idag är José Maria da Fonseca ett  av världens mest framgångsrika vinföretag och leds av sjätte generationens ättlingar. Två bröder har sett till att den traditionsrika firman går i täten när det gäller modernt vinhantverk. António Soares Franco är verkställande direktör och Domingos Soares Franco är chefsvinmakare. Till sitt förfogande har de 683 hektar vinodlingar i distrikten Setúbal, där bl a Moscateldruvorna till firmans fantasiska, söta viner växer, och i Alentejo.

Fonseca har ett vineri i vardera distriktet. I Setúbal är det uppkallat efter brödernas far, Fernando Soares Franco och har det allra senaste i teknikväg. Kapaciteten är 6,5 miljoner liter, fördelade på mer än 400 datorstyrda tankar. Men här finns också öppna träkar, lagares, där druvorna till vissa viner fottrampas. Och på anläggningen i Alentejo samsas nya ståltankar med samma typ av lerkärl som användes av de gamla romarna.

JM da Fonseca har en imponerande mängd olika viner som exporteras till mer än femtio länder. Från magnifika söta vita med nästan evigt liv, till kraftfulla röda av toppklass. Periquita är still going strong och har på senare år fått sällskap av Periquita Reserva och lyxversionen Periquita Superyor.

http://www.jmf.pt/

 

Välkommen till The Wineagency
Den här hemsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.
Genom att bekräfta att du är 25 år eller äldre godkänner du också att vi använder oss av cookies. Vad är cookies?