Vitt torrt vin: Blue Slate Riesling dry

Blue Slate Riesling dry 2017

 
 • Art. Nr:DL3201

 • Pris inkl. moms:159,00 kr

 • Storlek:750 ml

 • Förslutning:Skruvkork

 • Varukategori:Vita torra viner

 • Sortiment:Restaurang

 • Producent:Weingut Dr Loosen

 • Vinets karaktär: Rik på flintiga mineraler. Vit persika, lite blommig och härligt frisk syra.

 • Lagring: Vinet har jäst i 3000-liters ekfat.

 • Alkoholhalt: 13 %

Producenten

Weingut Dr Loosen

Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass.

Han vidtog en rad genomgripande förändringar för att nå målet, som att införa naturnära odling i vingårdarna genom att överge konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. I vinkällaren reducerades teknologiska ingrepp och man använde så skonsam hantering som möjligt. Vinet fick i stort sett sköta sig själv. Skördeuttaget reducerades och ett strängt urval av perfekt mogna druvor, som fått jäsa extremt långsamt med sin naturliga jäst, gav sensationellt bra viner som vann stor uppskattning hos både kritiker och publik. 

Dr Loosen har sina vingårdar i några av Moseldalens mest berömda lägen. Hit kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla.

Alla Dr Loosens sex vingårdslägen är s k Erste Lage, alltså Grand Cru, och namnen är rena poesin för vinälskare: Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich, Wehlener Sonneuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen och Erdener Prälat. De här Rieslingvinerna har en alldeles egen karaktär, de liknar inga andra och skillnaderna är också tydlig mellan de olika vingårdarna.

Ernst Loosen har själv beskrivit vad han vill åstadkomma så här: ”När jag dricker en Riesling från en Grand Cru-vingård som Wehlener Sonnneuhr, vill jag känna doften av den blå skiffer som ger näring åt druvorna. Jag vill känna den djupa smaken från de gamla rankorna. Jag vill uppleva årgångens karaktär. Kort sagt, jag vill ha den äkta smaken av platsen och tiden. Utan den äktheten är vin bara en dryck bland alla andra.”

Dr Loosen gör också vin i Pfalz samt i USA tillsammans med Chateau St Michelle i Washington State och i Oregon med J. Christopher Wines.


Länk till producentens sida
Tyskland
URSPRUNG: Mosel
JORDMÅN: Blåskiffer
DRUVOR: Riesling 100 %

VÄLKOMMEN TILL VINUNIC

Under mottot ”Kvalitet till varje pris” strävar vi efter att kunna erbjuda de bästa vinerna i varje prisklass. I vårt breda sortiment finns några av världens mest exklusiva viner, men även de mest köpta boxvinerna. Här finner du fakta om alla dessa viner och om producenterna bakom dem.


VINUNIC

 • Box 7471, 103 92 Stockholm
 • Besöksadress: Regeringsgatan 109, 111 39 Stockholm
 • Tel +46 (0)8-660 84 15
  Fax +46 (0)8-660 84 53

 

VI ÄR SOCIALA...
Club VinUnic FacebookClub VinUnic twitter

 KONTAKTA OSS


Kontakta oss

 

 

 
 

 

 


När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att vinunic.se använder cookies. Vad är cookies?