Rött vin: Catena Appellations Malbec Vista Flores

Catena Appellations Malbec Vista Flores 2015

 • Art. Nr:91290

 • Pris inkl. moms:139,00 kr

 • Storlek:750 ml

 • Förslutning:Naturkork

 • Varukategori:Röda viner

 • Sortiment:Systembolagets tillfälliga

 • Producent:Bodega Catena Zapata

 • Vinets karaktär: En komplex, nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, björnbär, peppar, mörk choklad, lavendel och lakrits. Rik och fyllig smak med en ton av läder. Väl integrerade tanniner och krispig syra som förlänger smaken avsevärt.

 • Tillverkning: Vinet fermenteras och genomgår malolaktisk jäsning i franska (85%) och amerikanska (15%) ekfat

 • Passar till: Argentinarna är världsbäst på grillat och viner gjorda på Malbecdruvan är en perfekt kompanjon med sin fruktighet och mjuka tanniner till den saftiga köttbiten!

 • Alkoholhalt: 13 %

 • Totalsyra: 5,5 g/l

 • Restsocker: 1,8 g/l

Producenten

Bodega Catena Zapata

Från Argentina kommer några av Sydamerikas särklassigt bästa viner, som utan problem konkurrerar med det allra bästa världen i övrigt kan producera. Mannen som kan ta åt sig större delen av äran är utan tvekan Nicolás Catena. Revolutionär har han kallats med sina -  i andras ögon  - vilda idéer och sin outtröttliga jakt på detaljer för att skapa enastående viner.

Han kommer från en färgstark familj. Farfar Nicola flydde från fattigdom och missväxt i Italien och lär ha firat att han slapp hungra genom att varje morgon äta en rå biff. Han planterade sina första Malbecrankor 1902. Pappa Domingo såg till att familjen blev en av de största ägarna av vinmarker i Argentina, men producerade mest bulkvin. Under landets galopperande inflation på 1960-talet hade han det tufft när det ibland hade varit billigare att helt låta bli att skörda.

Nicolás Catena arbetade som gästprofessor i Kalifornien och fascinerades av de fantastiska vinerna där. När han återvände till Argentina sålde han av större delen av familjeföretaget för att satsa på kvalitetsvin. Hans mödosamma arbete lämnade ingen detalj orörd. Druvkloner, mikroklimat och jordarter kartlades, men den avgörande insatsen var att satsa på odlingar på hög höjd. Man kan inte göra framsteg om man inte testar gränserna, ansåg han, men andra skakade på huvudet och menade att på så hög höjd mognar inga druvor. De hade fel.

I mitten av 1990-talet slöt läkarutbildade dottern Laura upp vid pappas sida och sedan dess har Catena producerat viner av internationell toppklass. Det stora genombrottet kom med prestigevinet Nicolás Catena Zapata som i en rad blindprovningar slog några av världens högst rankade röda viner.

Det är främst tre druvor som skapat familjens framgångar – Chardonnay, Cabernet Sauvignon och inte minst Malbec som idag är Argentinas nationaldruva och som i Catenas regi ger lysande viner.

De viner som går under namnet Catena är viner av en druva men blandade från flera vingårdar. Catena Alta är också endruvsviner men  i begränsad upplaga från en enskild vingård. Toppvinerna säljs under namnet Catena Zapata.

Catena är ett frontföretag när det gäller forskning. Laura Catena la grunden för Catena Institute som – i samarbete med universitet runtom i världen – bedriver avancerad forskning för att utveckla framtidens vinnäring.


Länk till producentens sida
Argentina
URSPRUNG: Mendoza
VINGÅRDAR: Druvorna kommer från Vista Flores i Tunuyan
VINMAKARE: Alejandro Vigil
SKÖRD: Man skördar druvorna i mars och april
DRUVOR: Malbec 100 %

VÄLKOMMEN TILL VINUNIC

Under mottot ”Kvalitet till varje pris” strävar vi efter att kunna erbjuda de bästa vinerna i varje prisklass. I vårt breda sortiment finns några av världens mest exklusiva viner, men även de mest köpta boxvinerna. Här finner du fakta om alla dessa viner och om producenterna bakom dem.


VINUNIC

 • Box 7471, 103 92 Stockholm
 • Besöksadress: Regeringsgatan 109, 111 39 Stockholm
 • Tel +46 (0)8-660 84 15
  Fax +46 (0)8-660 84 53

 

VI ÄR SOCIALA...
Club VinUnic FacebookClub VinUnic twitter

 KONTAKTA OSS


Kontakta oss

 

 

 
 

 

 


När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att vinunic.se använder cookies. Vad är cookies?