Vigneti Vallorani

Regionen Marche ligger mitt i Italien med Adriatiska havet som sin östra gräns. Här bor 1,6 miljoner människor i bedövande vacker natur. För de flesta är det här en oförtjänt okänd del av Italien, i skuggan av mer kända Toscana. Ändå finns här allt man kan önska från gästfria människor till god mat. Och underbara viner förstås!

Här har Livio Vallorani och hans fru Filomena Fazzini odlat vin och oliver sedan början av 1960-talet på sin egendom utanför den lilla staden Colli del Tronto. Men egentligen börjar historien tidigare, för Filomenas familj var vinodlare med första skörden redan 1905, fast då på arrenderad mark.

Sonen Giancarlo tog vid i slutet av 1990-talet och införde gradvis ekologiska odlingsmetoder. Idag är alla Valloranis viner ekologiskt certifierade. Och största hänsyn tas till miljön, bland annat har man solpaneler som svarar för nästan hela egendomens energiförsörjning.

Giancarlo leder fortfarande familjeföretaget, men nu med hjälp av sönerna Rocco och Stefano. Olivodlingarna har man kvar, men det är vinerna som är huvudnäringen. Här trivs vitvindruvorna Peccorino, Passerina, Trebbiano och Malvasia, men det är de röda vinerna av Sangiovese och Montepulciano som skördat de största framgångarna.

Ett lysande exempel på Valloranis vinmakande är det ekologiska rödvinet Konè. Ordet är lokal dialekt och betyder fritt översatt något dyrbart, något alldeles extra. Konè är en underbar blend av Sangiovese och Montepulciano från gamla stockar. Egendomen ligger mellan nationalparken Sibillini och Adriatiska havet. De varma dagarna och svala nätterna här gör druvorna extra aromrika.

Vigneti Vallorani ligger mycket naturskönt och familjen ordnar gärna vinprovning i sin stora trädgård, med utsikt över de vackra bergstopparna i Appenninerna.

www.vignetivallorani.com

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll