Tenute Lunelli

Familjen Lunelli gör mousserande vin på samma sätt som i Champagne, men så får man förstås inte kalla drycken om den görs i Italien. Men att deras viner från Cantine Ferrari i Trentino är utmärkta bevisas av att de har vunnit SM, EM och VM i ”bubblor” och hyllats av kritiker och publik världen över.

Idag äger familjen fler andra vinegendomar runt om i Italien, i Trentino,Toscana och Umbrien – alla går de under samlingsnamnet Tenute Lunelli. Mest berömd av dem är utan tvekan Castelbuono i Umbrien, en vinegendom på 30 hektar som familjen förvärvade 2001. De satte genast igång med stora förändringar och nyplanteringar och övergick helt till ekologisk odling.

Man behövde också en helt ny vinanläggning för att hålla den höga kvalitet som blivit Lunellis kännetecken. Uppdraget gick till välkände konstnären Arnaldo Pomodoro som också är en god vän till familjen. Och det han skapade saknar motstycke i vinvärlden – en blandning mellan konstverk och arkitektur. En gigantisk dom i koppar som liknar en sköldpaddas ryggsköld och som rymmer hela vinanläggningen. Det är världens enda skulptur i vilken människor arbetar dagligen. Alltsammans tog sex år att bygga och idag är ”Carapace” (som just betyder ryggsköld på italienska) ett unikt monument över egendomens unika viner.

Druvan Sagrantino kommer från trakterna av den umbriska staden Montefalco där den odlats i århundraden. Efter att nästan ha dött ut har den fått ett uppsving och är den enda tillåtna druvan i vinet Sagrantino di Montefalco, ett kraftigt DOGC-vin med toner av blåbär som lagras i minst 29 månader på fat och flaska innan det släpps till försäljning. Familjen Lunelli producerar också en Rosso di Montefalco där en mindre del Sagrantino ger karaktär åt blenden som domineras av Sangiovese och kompletteras av Cabernet Sauvignon och Merlot vilket sammantaget ger ett mer lättillgängligt vin som snabbare blir drickmoget. På egendomen gör man också ett sött Sagrantinovin av halvtorkade druvor – en lokal specialitet som ursprungligen brukades vid nattvarden.

www.tenutelunelli.it

Röda viner

Italien
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
2743 Ziggurat Montefalco Rosso 2015 Umbrien- Montefalco Rosso DOC 119,00 kr 750 ml/6 FS  

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll