Rivetti & Lauro

Valtellinadalen i Lombardiet i norra Italien ligger på gränsen till Schweiz och rymmer de största terrasserade vinodlingarna i Italien. Här har människor mödosamt i århundraden skapat hyllor i  Alpernas branta klippväggar. Och här startade Alberto Rivetti och Dino Lauri sin gemensamma vinkarriär. ”När den bleka vintersolen gick upp över rankorna i gryningen var det som om vingårdarna bad oss att starta det här äventyret”.

Med på resan var ytterligare några kompanjoner med Catia Dell ´Orco i spetsen. Målet var att hitta den perfekta kombinationen av gamla traditioner och modernt vinmakande. Basen finns i staden Tirano, närmare bestämt i slottet Palazzo Torelli som rymmer både vinkällare och provningslokaler där man också ordnar evenemang där de utsökta vinerna kan provas tillsammans med lokal mat av toppklass.

I det tuffa alpklimatet är det druvan Nebbiolo som regerar. Hos Rivetti & Lauro får den ett eget unikt uttryck i viner som skördat många internationella utmärkelser. Oftast förekommer den som soloartist, men i några av vinerna låter vinmakaren Emanuele Urbani den samspela med Syrah eller Merlot. Delvis torkade druvor ger en del av vinerna extra kraft, som i Ui Vigna 298 Sasella. Här provar man gärna nya vägar, bland annat med det originella vinet  Calis där rödvinsdruvorna Nebbiolo och Pignolo vinfieras till ett vitt vin som får extra fräschör genom en liten dos Sauvignon Blanc!

”The Nebbiolo of the Mountains” är firmans motto och deras viner från Valtellinadalen är utmärkta ambassadörer för alpversionen av druvan.

www.rivettielauro.it

Röda viner

Italien
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
RL0101 Ui´Vigna 117 Inferno 2013 Lombardiet 256,00 kr 750 ml/6 RS

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll