Haut Beauséjour

Familjen Rouzaud, som äger Champagnehuset Louis Roederer, har på senare år investerat en hel del i intressanta vinerier runt om i världen. I Bordeaux har man bland annat köpt högt rankade Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac. I Saint-Estèphe köpte man 1992 två egendomar, Château Picard och Château Beauséjour, båda klassade som AOC Saint Estèphe Cru Bourgeois.

Jean-Claude Rouzaud, som för några år sedan lämnade over ledningen av familjeföretaget Louis Roederer till sin son, var den som fattade beslutet att slå ihop de båda egendomarna och ge dem namnet Haut Beauséjour. Egendomen har nu ca 18 hektar vingårdar och Monsieur Rouzaud, som själv är vinmakare, satte upp nya regler för verksamheten, t ex hur man skulle beskära och gallra. Han beslöt att skörden skulle ske manuellt och han ökade andelen merlot så att den i dag är högre än på många av de andra slotten i området. Med det ville han åstadkomma modernare bordeauxer – köttigare viner som kan avnjutas yngre, men ändå har rejäl lagringspotential och det till ett rimligare pris. Saint-Estèphe är den av de berömda Médoc-appellationerna som ligger närmast havet. Jordmånen här är grus på en bädd av lera med bra dräneringsförmåga. Stenarna ger perfekta temperaturförhållanden i detta maritima klimat som dikteras av närheten till havsviken Gironde och Atlanten.

Normalt behöver Saint-Estèphe-vinerna lång tid för att utveckla hela sin potential, men den ökade merlotandelen gör vinet från Château Haut Beauséjour mera tillgängligt.

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll