Gaierhof

Namnet Gaierhof må vara tyskklingande men vi befinner oss i Italien. Närmare bestämt i den lilla staden Roverè della Luna med 1 200 invånare, två mil från regionen Trentinos huvudstad med samma namn. Förr kallades området italienska Sydtyrolen och var en del av stormakten Österrike-Ungern, så här var naturligtvis det tyska språket i högsta grad närvarande.

1943 startade den driftige Germano (”tysken”) Togni sin verksamhet som négociant, dvs han köpte druvor från lokala odlare och förvandlade dem till vin som han sålde i bulk i närområdet. Hans verksamhet växte och så småningom ägde han fem olika vinföretag och köpte även in färdigt vin som han blandade och förädlade. Under en ekonomisk svacka kom sonen Luigi in i firman och vände motgång till framgång bland annat genom att satsa på modern utrustning. 1976, vid faderns död, tog han över familjeföretaget och grundade det som idag är Gaierhof, eller Azienda Vinicola Gaierhof som det fullständiga namnet lyder.

Gaierhof är ett av de få familjeföretagen i Trentino och traditionen förs vidare av Luigis äldsta dotter Romina och hennes yngre syster Valentina. I slutet av 90-talet anställdes produktionsexperten Goffredo Pasolli och några år senare gifte han sig med Valentina. Idag finns också yngsta systern Martina med i verksamheten. Gaierhof har tolv anställda och producerar 800 000 buteljer vin årligen.

Filosofin har varit densamma sedan starten: Vi är och förblir négocianter. Gaierhof har alltså inga egna odlingar men mycket starka band med de 160 kontrakterade odlare som levererar sina druvor till vineriet.

Här vid foten av Dolomiterna får vinerna en alldeles speciell fräschör och elegans – typiska särdrag för vinerna från Gaierhof. De producerar vin av en mängd olika druvor, gärna lokala som Lagrein, Teroldego, Marzemino och Gewurztraminer (som faktiskt ursprungligen kommer från Trentino även om den vunnit sina största segrar i franska Alsace). Men Gaierhof gör också förnämligt vin av internationella druvor som t ex Pinot Noir, eller Pinot Nero som den heter här, en rik och rund version med härlig doft av röda sommarbär.

http://www.gaierhof.com

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll