Domaine des Lambrays

Den femstjärniga egendomen Domaine des Lambrays ligger i Morey St Denis, i hjärtat av Bourgognes berömda Côtes de Nuits. Deras prestigevin kommer från den anrika vingården Clos des Lambrays. Pinot Noir härifrån räknas som ett av världens förnämsta rödviner.

Clos des Lambrays nämns första gången i skrift 1365 och egendomen Domaine des Lambrays vackra slott byggdes 1630. Ägarbytena har varit otaliga och periodvis har alltsammans slumrat i en skön Törnrosasömn. Nuvarande ägarparet Günther och Ruth Freund kom från Koblenz i Tyskland, men hade en livslång kärlek till Bourgogne när de tog över egendomen 1996 och renoverade slottet till dess nuvarande prakt.

Då var redan vingårdarna väckta ur slummern, med hjälp av stora insatser av oenologen Thierry Brouin som fortfarande är slottets vinmakare och VD. Han är den definitiva garanten för att egendomens viner år efter år håller allra högsta klass.

Clos des Lambrays är en av fem Grand Cru-vingårdar i Morey St Denis och kanske den allra mest berömda. Den ligger på en höjd, i snitt 250 meter över havet och jordmånen och mikroklimatet ger unika förutsättningar för att odla Pinot Noir av allra yppersta kvalitet. Vinrankorna i Domaine des Lambrays del av vingården har en snittålder på 40 år.

Domaine des Lambrays producerar mindre mängder av rött vin med ursprungsbeteckningen Morey St Denis Premier Cru, eller bara Morey St Denis. Paret Freund äger också två vingårdar för vitt vin i Puligny Montrachet och egendomen klassas som femstjärnig av anrika guiden Gault-Millau.

Men det är naturligtvis det röda Grand Cru-vinet från Clos des Lambrays som är toppnumret. Kraftfullt, balanserat och lagringsdugligt hör det till Bourgognes största. Aldrig har det slitna uttrycket ”järnhand i sammetshandske” passat bättre än här!

http://www.lambrays.com/

Röda viner

Frankrike
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
LB0901 Clos des Lambrays Grand Cru 2013 Bourgogne 1 689,00 kr 750 ml/6 RS
LB0501 Clos des Lambrays Grand Cru 2014 Bourgogne 1 755,00 kr 750 ml/6 RS

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll