Domaine de la Côte

Restaurangmannen och sommelieren Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman lärde känna varandra i början av 2000-talet. De delade vinfilisofi och blev omstridda förkämpar för en ny typ av viner i Kalifornien, med mer finess, balans och elegans. På egendomen Domaine de la Côte skapar de idag några av USA:s bästa röda viner.

Det är Pinot Noir som härskar på Domaine de la Côte. Egendomen som ligger en knapp mil från havet, i den västligaste delen av Santa Rita Hills i Santa Barbara County, präglas av det tuffa klimatet med kalla havsvindar och den karga och ovanliga jordmånen som domineras av mineralrik kiselgur. Egendomen är uppdelad i sex olika vingårdar, med ovanligt stor spännvidd i karaktär. Vingårdarna är mycket tätt planterade med upp till 7 000 vinrankor per hektar.

Vinerna från Domaine de la Côte är oerhört eleganta och domineras av en vibrerande frukt. Förebilden är Bourgognes stora, klassiska viner.  Egendomen som tidigare skötts ekologiskt övergår gradvis till biodynamisk odling med mottot: Vi lägger inte till något och tar inte bort något.

Juvelen i kronan är den vingård som givet hela egendomen dess namn: La Côte. Pinot Noir-druvorna härifrån vinifieras i hela klasar, jäser med sin naturliga jäst i öppna betongkar. Alla druvor på egendomen skördas tidigt för att framhäva den fina frukten och hålla alkoholhalten nere. Inget svavel tillsätts förrän vid buteljeringen.

Produktionen av de olika vinerna är liten och efterfrågan överstiger tillgången. Kvaliteten är överlag mycket hög och de finessrika vinerna utvecklas mycket gynnsamt med lagring.

Parr och Moorman har ytterligare en kalifornisk vinegendom, Sandhi Wines, känd för sina Bourgogneliknande Chardonnayviner. I Williamette Valley i Oregon driver de företaget Evening Land, som 2014 köpte den berömda vingården Seven Springs.

http://domainedelacote.com/wines/

Röda viner

USA
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
DD0301 La Côte Pinot Noir 2015 Kalifornien 725,00 kr 750 ml/6 RS

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll