Domaine Vacheron

Domaine Vacheron är det nya stjärnskottet i appellationen Sancerre i Loiredalen. Här gör kusinerna Jean-Laurent och Jean-Dominique Vacheron både röda och vita viner med utsökt renhet. Egendomen är helt biodynamiskt skött sedan tidigt 2000-tal och omfattar 45 hektar, varav 34 är planterade med Sauvignon Blanc och 11 med Pinot Noir.

Sancerre är mest känt för sina vita viner, men innan vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet var det faktiskt de röda vinerna som dominerade. Farfarsfar Maurice Vacheron odlade vin i liten skala. Hans son Jean var den förste som på allvar satsade på Sauvignon Blanc. Hans söner Denis och Jean-Louis byggde upp egendomens rykte och deras söner är de två kusinerna som nu går från klarhet till klarhet och är de nya ledstjärnorna i distriktet.

Vacherons jordar består främst av ”silex”, alltså flinta. ”Jorden är lika svår att bruka som vårt vin är lätt att dricka”, säger Jean-Dominique. Men här finns också odlingslotter med skärvor av kalksten, så kallade caillottes.

Sauvignon Blanc är förstås huvudnumret, men man lägger stor möda på att skapa röda viner av Pinot Noir med burgundisk känsla. ”Gud bor österut”, säger Jean-Laurent och syftar på den geografiska närheten till Côte d´Or i Bourgogne.

Kusinerna Vacheron förvärvar regelbundet nya odlingslotter i distriktet. Kombinationen av lägen med bästa terroiren, biodynamisk odling och mycket låga skördeuttag har visat sig vara en väg till framgång.

De två har tagit Domaine Vacheron till en helt ny kvalitetsnivå och den positiva utvecklingen fortsätter, bland annat kommer allt fler viner från enskilda lägen som familjen sedan länge identifierat som exceptionella. Målet är att visa vilka höjder vinerna från Sancerre kan nå.

Vita torra viner

Frankrike
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
DV0101 Sancerre Blanc 2017 Sancerre 223,00 kr 750 ml/12 RS  
73592 Sancerre Les Romains 2016 Sancerre 359,20 kr 750 ml/6 BS  

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll