Domaine Ponsot

När William Ponsot kom hem från kriget med tyskarna 1872 köpte hans far ett hus och några vingårdar i Morey-Saint-Denis åt honom, mest för husbehov. Idag är Domaine Ponsot ett aktat namn som producerar vin av yppersta klass från 11 hektar odlingar i Bourgogne och sju Grand Cru-lägen.

Morey-Saint-Denis är en kommun i Côtes de Nuits som ligger mellan de mer namnkunniga byarna Gevrey-Cahmbertin och Chambolle Musigny. Den sentida ättlingen Laurent Ponsot började på egendomen i början av 1980-talet och idag är han den som leder verksamheten. ”Vi är lata, vi lägger oss inte i naturens gång. Mina viner ska alltid vara tydliga representanter för sin årgång och den jordmån de vuxit i, inte i första hand visa min personlighet.”

Lättjan tar sig onekligen intressanta uttryck, bland annat genom att man inte använder konstgödning eller besprutar mot insekter eller ogräs och följer månens faser i vingårdsarbetet. Ändå har man aldrig påstått sig göra ekologiskt eller biodynamiskt vin. Man skördar senare än alla andra producenter och gör det slutliga druvurvalet redan vid plockningen. Dessutom använder man en press som är nästan sjuttio år gammal, ändå gör man Bourgogne i absolut världsklass. Det kanske inte är så dumt att vara ”lat”!

I Morey-Saint-Denis finns fem Grand Crus , varav Clos de la Roche är en av de mest kända. Här har Domaine Ponsot 3 hektar med gamla vinstockar – 55 år i snitt - som är grunden till egendomens flaggskeppsvin Clos de la Roche Vieille Vignes. Just det här vinet var ett av de som förfalskades och såldes av den beryktade vinskojaren Rudy Kurnawian. Han försökte sälja en butelj av Ponsots Clos de la Roche 1929, trots att egendomen inte buteljerade under egen etikett förrän 1934. Laurent Ponsot kunde avslöja den – och flera andra förfalskningar – av Ponsots viner. En trist härva som trots allt visar hur eftertraktade egendomens viner är.

http://www.domaine-ponsot.com

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll