Domaine Jean-Maurice Raffault

Appellationen Chinon ligger på båda sidor om floden Vienne, en biflod till Loire. Här är det de röda vinerna av druvan Cabernet Franc som dominerar. Vitt vin av Chenin Blanc svarar för bara 2 procent av produktionen.

En av områdets stora förgrundsfigurer är Jean-Maurice Raffault. Han hade onekligen en del erfarenhet när han tog över familjens vinegendom på 4,5 hektar1973, för hans förfäder hade odlat vin i obruten följd sedan 1693. Jean-Maurice köpte och planterade några av de finaste vingårdarna i Chinon, och ägorna växte till 50 hektar. Han var den förste som vinifierade varje vingårdsläge separat, och också buteljerade varje enskilt vin för sig för att lyfta fram dess unika karaktär.

Rodolphe Raffault efterträdde sin far som vinmakare 1997 och har fortsatt på den väg Jean-Maurice stakade ut med separat vinifiering och buteljering. Raffaults viner lagras på begagnade, neutrala ekfat, och egendomens fatkällare är områdets största och rymmer mer än 900 fat. Dock har Rodolphe infört nyheten att låta toppcuvéerna genomgå malolaktiskt jäsning på helt nya fat. Domänens viner klaras på traditionellt vis med hjälp av äggvita och filtreras inte före buteljeringen.

Rodolphe Raffault förfogar över 50 hektar vingårdar, belägna i sju olika kommuner i Chinon. Odlingarna har alltid skötts med största hänsyn till naturen, men sedan några år tillbaka har man inlett en ekologisk certifiering av alla de olika vingårdarna, en process som tar tid. Den första helt ekologiska årgången från Domaine Jean-Maurice Raffault blir 2019.

Domänens vita vin av Chenin Blanc är en spännande ovanlighet, vita viner svarar för en mycket liten del av produktionen.Det röda ”Les Picasses” kommer från den högst belägna vingården mellan Vienne och Loire, där de äldsta stockarna är över 60 år gamla. Vinet lagras i ett år på sin jästfällning.

”Le Puy” är en vingård på bara 1,2 hektar i sydvänd sluttning där stockarna växer i domänens bästa ler- och kalkjord. Vinet genomgår lång macerering, malolaktisk jäsning på nya och ett år gamla fat och lagras sedan 18 månader på jästfällningen.

http://www.jean-maurice-raffault.com

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll