Cims de Porrera

Cims betyder bergstopp på katalanska och den här producentens vingårdar klättrar verkligen djärvt i de branta, steniga sluttningarna ovanför byn Porrera, i hjärtat av det lilla vinområdet Priorato. Här i en vresig natur bara några mil från Barcelona, skapas toppviner från stockar som verkligen fått kämpa för tillvaron. Den svarta skifferjorden i de karga, branta, steniga sluttningarna näringsfattig och det faller mycket sparsamt med regn. Skördeuttaget är därför mycket lågt, men koncentrationen i druvorna desto större.

Det märkliga med detta unga vinområde är att det finns så gamla stockar. Redan för mer än 100 år sedan odlades vin här men det gick inte att livnära sig på de magra skördarna så mer än husbehovsodling blev det knappast. Men de gamla stockarna överlevde och i många vingårdar är det just dessa gamlingar med rötter djupt ner i skifferjordarna som ger de bästa vinerna. Volymerna är små, men dagens ny generation vinkonsumenter är beredda att betala lite extra för ett bra vin vilket är hemligheten bakom Prioratos nya liv.

Cims de Porrera grundades 1996 av Josep Lluis Pérez, som tillhörde en av de fem pionjärfamiljer som på 1980-talet återupptäckte områdets gamla vintraditioner. Det unika med Cims de Porreras viner är att de så totalt domineras av den ursprungliga, lokala druvsorten cariñena. Man odlar dock även de andra fyra druvsorter som är tillåtna i Priorato: garnacha, cabernet sauvignon, merlot och syrah. I dag är det grundarens enologutbildade son Adria Pérez som står för vinmakeriet. Han gör bara två viner, Cims de Porrera och Solanes. Det förstnämnda är flaggskeppet, ett vin som bara görs i goda årgångar och som är unikt genom att andelen cariñena är så hög som 85-90 procent. I motsats till många andra Prioratoproducenter föredrar han cariñenan framför den fruktiga, men mycket lättare garnacha-druvan.

Egendomen omfattar cirka 60 hektar vingårdar som bara ger 100 000 liter vin om året, vilket beror på det extremt låga skördeuttaget. I några av vingårdarna skördar man så lite som ett kvarts kilo druvor per planta! Det är nyckeln till att Cims de Porreras viner är så koncentrerade och så välstrukturerade.

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll