Château Balac

Château Balac är en lysande representant för de många små slott i Bordeaux som gör utmärkta viner lite i skymundan av de stora namnen. På egendomen har man odlat vin sedan 1300-talet och listan på franska storheter som ägt egendomen kan göras lång.

Det stora kvalitetslyftet kom när familjen Touchais med rötter i ett annat vindistrikt – Anjou – tog över för dryga femtio år sedan. Nuvarande ägarparet Luc och Christine Touchais inledde omfattande nyplanteringar på 70-talet. Deras son Lionel är utbildad oenolog och har efter studierna praktiserat på olika vingårdar i ett flertal länder. Idag har han ansvaret för såväl vingårdarna som vinmakandet och har bidragit till en ytterligare kvalitetsökning.

Château Balac är en Cru Bourgeois från hjärtat av Haut-Médoc, beläget vid huvudvägen mellan staden Bordeaux och Soulac, perfekt placerat alldeles i närheten av många av distriktets namnkunniga storheter. Slottet ligger på en solig kulle och vinrankorna växer i en jordmån som domineras av grovt grus med inslag av kalkrik lera.

Här odlas de klassiska Bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%) och Cabernet Franc (20%). Genomsnittsåldern på stockarna är 25 år och alla druvor skördas för hand. Vinifieringen är traditionell med temperaturkontrollerad jäsning och de färdiga vinerna lagras på franska ekfat som förnyas årligen. Andelen ny ek avgörs helt av årgångens karaktär och förutsättningar.

Produktionen uppgår till cirka 120 000 buteljer årligen och vinerna exporteras till ett antal länder i Europa, men också till Kina och Australien.

Château Balacs viner är mycket prisvärda, klassiska Bordeauxer med utsökt frukt, delikat arom och närvarande men avrundade tanniner. Vinerna har vunnit stora framgångar och belönats med medaljer av olika valör vid vinmässor och utställningar.

http://www.chateaubalac.com

Röda viner

Frankrike
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
HB0101 Château Balac 2014 Bordeaux- Haut Médoc 135,50 kr 750 ml/6 RS

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll