Cantine Valenti

Vin från en aktiv vulkans sluttningar

Det var 2004, som Francesca, Giovanni och Alessandro Valenti köpte en egendom på vulkanen Etnas sluttningar. Där fanns då ett nergånget destilleri som stått oanvänt i mer än 50 år. Men där fanns också 5 hektar mark, som i dag utökats till 20 hektar. 16 av dessa är nu planterade med de traditionella sicilianska druvsorterna nerello mascalese, nerello cappuccio, carricante och grecanico. Resterande fyra hektar är idag olivodlingar. Valentis är övertygade om att DOC Etna har några av Siciliens bästa vingårdslägen och att de lokala druvsorternas aromrikedom passar extremt väl i den vulkanjord som här ger vinerna sin speciella mineralitet.

Valentis förvandlade också det gamla destilleriet till ett vineri med modernast tänkbara utrustning, även om de bibehöll värdefulla detaljer som minne av en gången tid.

Cantine Valenti producerar röda och vita viner. Först ut i Sverige är deras Norma Rosso, gjord på nerello mascalese. Vinet har beskrivits som ett lättare mellanting mellan bourgogne och nebbiolo, med den vulkaniska mineraliteten som särmärke.

För närvarande har vi inga artiklar från producenten på lager. Vänligen kontakta oss för mer information.

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll