Azienda Agricola Liedholm

Azienda Agricola Liedholm i Piemonte i norra Italien grundades av den svenske fotbollslegenden Nils Liedholm och drivs numera av hans son Carlo Liedholm.

Nils Liedholm är en av våra mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Han var med i laget som tog OS-guld i London 1948 och i VM-finalen mellan Sverige och Brasilien 1958 såg han till att Sverige tog ledningen med 1-0. I Italien ingick han i den berömda Gre-No-Li-trion (Gren, Nordahl, Liedholm) och hans insatser för Milan både som spelare och tränare var sådana att man med vördnad kallade honom Il Barone.

Egendomen Villa Boemia köpte Nils och hans italienska hustru Nina år 1973. De hade letat efter ett hus och funnit Ninas favoritobjekt i San Remo. Just när affären skulle avslutas var det någon som bjöd över med så mycket pengar att paret Liedholm beslöt finna ett alternativ. De hittade Villa Boemia i Cuccaro Monferrato, som ligger ett par mil nordost om Asti i Piemonte. Paret Liedholm hade ingen tanke på att bli vinodlare, men på egendomen fanns en vingård och 1977, fyra år efter köpet av fastigheten, startade de vinföretaget.

Man satsade redan från början på kvalitet i alla avseenden och Villa Boemia var ett av de första vinföretagen i Italien som kvalitetssäkrades enligt ISO-reglerna. Druvbeståndet var huvudsakligen lokalt. Bland annat satsade man på den ovanliga druvsorten Grignolino.

Nils Liedholm avled i fjol efter några års sjukdom. Sonen Carlo hade emellertid tidigt börjat delta i verksamheten och tog så småningom över ansvaret helt. Han är en passionerad vinodlare och engagerar sig intensivt i varje moment av verksamheten på gården. Han har t o m själv designat den etikett, där namnet Liedholm fått karaktäristisk form.

http://www.liedholm.com

Vita torra viner

Italien
Art. Nr Produkt Årgång Region Exkl. moms Flaska/Kolli Sortiment  
LI0101 Grenoli Gros Manseng 2012 Piemonte 119,20 kr 750 ml/12 RS

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll