Rött vin: Casalferro

Casalferro 2007

  • Art. Nr:74773

  • Pris Exkl. moms:335,10 kr

  • Storlek:750 ml

  • Förslutning:Naturkork

  • Varukategori:Röda viner

  • Sortiment:Restaurang

  • Producent:Barone Ricasoli

  • Vinets karaktär: De intensivt varma och komplexa balsamicotonerna I detta vin är de mest slående egenskaperna hos denna cru. Smaken är livlig och kraftfull med mineraliska och kryddiga toner - The Merlot is "Sangiovized"!

  • Tillverkning: De avstjälkade druvorna faller med gravitionens hjälp in i  jäsningskärl som är formgivna på ett speciellt sätt med öppning upptill. Under alkoholjäsnings och macerations perioden utförs délastage för att se till att all druvmassa utvinns och att den jäsande musten syresätts. Temperaturkontrollerad jäsning mellan 24°C och 29°C tar ungefär nio dagar. När jäsningen avslutats fortsatte macereringen i fem till nio dagar för att få med alla aromer. Veckan därefter får skalen jäsa vidare för att extrahera maximalt med aromer och färg i temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål.

  • Lagring: Vinet har lagrats på nya ekfat i 18 månader, 90% av dem var franska och 10% amerikanska. Vinet buteljerades 4 och 5 augusti 2009.#N# 

  • Alkoholhalt: 14 %

  • Totalsyra: 5,67 g/l

  • Restsocker: 2,42 g/l

Producenten

Barone Francesco Ricasoli har sannerligen en stark förankring i Chianti Classico. Hans anfader erhöll slottet Brolio i byn Gaiole år 1141 och släkten har bott där sedan dess. Vinodling har alltid varit en viktig del av lantbruket på egendomen, men framgångarna har växlat. Sedan den 32:a baronen Francesco Ricasoli tog över driften 1994 har hans satsning på kvalitet gjort Ricasoli till ett av Italiens ledande vinföretag – och dessutom en av de ledande privata egendomarna i Italien med vingårdar på totalt 250 hektar. Francesco Ricasoli har en hjärtlig relation till Sverige och svenska vinälskare har verkligen tagit hans viner till sina hjärtan!

De senaste åren har man gjort en storsatsning på att optimera de historiska vingårdarna. Ett forskningsprojekt initierades 1995 för att utveckla en ultimat sangioveseklon och även andra ultimata druvsorter typiska för Chiantiområdet. 2005 hade man identifierat tolv vinrankor, dessa ansågs vara de allra bästa och användes som "föräldrar" till resten av projektet. Tre år senare planterades de första skotten av klonerna - avstampet för Ricasoli i framtiden! Francesco Ricasoli förklarar stolt: "Det var lite grann som att låta sticklingarna av de bästa klonerna komma hem, de kommer ju faktiskt ursprungligen från dessa vingårdar."  Hösten 2010 lanserades de första resultaten av generationers arbete. En supersangiovese från en vingård som Ricasoli ägt sedan långt tillbaks i historien. Dessutom lanserades en supermerlot, även den från en specifik cru (vingård).  Samtidigt som Ricasoli lägger stor vikt vid att bevara traditioner leder man idag utvecklingen i Chianti Classico.

facebook      instagram

Länk till producentens hemsida


Länk till producentens sida
Italien
URSPRUNG: Toscana
VINGÅRDAR: Vinet är ett single vineyard vin från den historiska vingården Casalferro som är belägen i en södersluttning på 400 meters höjd.
VINMAKARE: Carlo Ferrini
JORDMÅN: "Marken utgör en del av den geologiska formationen ""Monte Morello"" och är paleocen-eocen. Jorden är brun med fint lerig struktur, med mycket kalk och sub alkaliskt pH och lite organiskt innehåll. Jordmånen är väldränerad och mycket stenig."
SKÖRD: Skörden påbörjades 31 augusti
DRUVOR: Merlot 100 %

VINGRUPPEN AB, BOX 7471, 103 92 STOCKHOLM • BESÖKSADRESS REGERINGSGATAN 109, STOCKHOLM • TEL +46 (0)8-660 84 15 • FAX +46 (0)8-660 84 53 • E-MAIL INFO@VINGRUPPEN.SE

Vingruppen startbild ålderskontroll