Varmt väl­kom­men till Valid Wines!

Vi är ett vinimportbolag vars vision är att ta hem de bästa och mest prisvärda vinerna, från olika platser i världen och i första hand från familjeägda vinerier. Tillsammans med våra producenter strävar vi alltid efter att jobba för hållbarhet, ur alla aspekter, i alla led. Vi har spännande projekt på gång och underbara viner på väg in från både våra befintliga och nya producenter. 

Vitt torrt vin: Blangé Langhe D.O.C. Arneis

Blangé Langhe D.O.C. Arneis 2016

 
 • Art. Nr:CT0606

 • Pris inkl. moms:525,00 kr

 • Storlek:1500 ml

 • Varukategori:Vita torra viner

 • Sortiment:Restaurang

 • Producent:Ceretto

 • Information:Ceretto’s Arneis står för ca 10% av allt vitt som produceras i Piemonte . Arneis Blangé var en utav de första utmaningarna tagna av Bruno och Marcello Ceretto. Året var 1985, en tid då vita viner var svårt att producera och sälja, i ett område kända för rött. För Ceretto blev det en utmaning. Första vinmarken som köptes var belägen på kullen av Vezza d’alba (en kommun i Roero), där det visade sig att denna lokala druvsort visade sig vara mycket mer än bara ”en ny druvsort” för Ceretto. Detta kända vin med bra frukt och små bubblor, är uppskattat världen över. Dess franska namn ger en känsla av elegans. Namnet Blangé kommer från ordet ”boulanger” eller bagare, som användes i byn Cherasco för länge sedan. Etiketten är designad av Silvio Coppola från Milano. Biodynamiskt odlat och certifierat från årgång 2015.

 • Vinets karaktär: Arneis är en lokal druvsort som producerar fruktiga viner med toner av päron och äpple. Doft och smak förstärks tack vare den lilla mängd CO2 som blir kvar efter jäsningen, vilket också hjälper att förstäkra druvans låga naturliga syra.

 • Tillverkning: En del skördas tidigare för högre syra. Ca 40% genomgår skal maceration, längd och temperatur beror på konditionen av druvorna. Alkoholjäsning i ståltank, I slutet av jäsningen med stängda tankar för att bevara CO2.

 • Lagring: Vinet dricks bäst inom de närmsta åren.

 • Passar till: Serveras som bäst vid 12 grader till primörer, asiatisk mat, kyckling eller nordiska serveringar med löjrom och kallrökt lax som hittas på klassiska smörgåsbord.

 • Alkoholhalt: 13 %

Producenten

Ceretto är en av de större producenterna i Piemonte som även äger lägen från de absolut bästa vingårdarna i regionen. Samtliga av deras viner har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och tillhör idag toppskiktet. Sedan 2009 påbörjades arbetet med att ställa om vingårdarna till biodynamisk odling och från årgång 2015 kommer samtliga av vinerna att vara ekologiskt certifierade. Bröderna Bruno & Marcello var bland de första att producera och positionera förstaklassig Barolo och Barbaresco från de främsta vingårdslägena på sjuttio-talet.  Idag har nästa generation tagit vid och under deras ledning har egendomen även kommit att förknippas med gastronomi och konst-upplevelser. I Alba finns deras två restauranger; den enklare La Piola och Piazza Doumo som belönats med tre stjärnor i Guide Michelin. I vingården Bricco Rocche tronar glaskuben som blivit en arkitektonisk ikon i Barolo.


Länk till producentens sida
Italien
URSPRUNG: Piemonte
VINGÅRDAR: Från totalt 75 hektar vingårdar i kommunerna Vezza d’Alba, Castagnito, Castellinaldo och Alba. Vinrankor per hektar: 4,300
VINMAKARE: Alessandro Ceretto och David Fletcher
JORDMÅN: 51% Lera, 18% Sand, 31% siltValid Wines. Box 7471, 103 92 Stockholm. Besöksadress Regeringsgatan 109, Stockholm. Tel +46(0)8-411 15 15    

Välkommen till Valid Wines!